vineri, 26 octombrie 2012

25 OCTOMBRIE - ZIUA ARMATEI ROMÂNE


Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua armatei române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Prin lupte grele și sângeroase, fapte de eroism, armata româna a reîntregit Transilvania străbună, leaganul națiunii și civilizației românești, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest prin odiosul Diktat de la Viena.

 Pentru a ne aminti mereu faptele de vitejie ale soldaților români, jertfele lor pe câmpurile de luptă, am expus, în bibliotecă, o parte din cărțile care sunt mărturia trecutului glorios al soldaților noștri.

 
D-l Topan Ioan, pensionar, pasionat cititor, le-a povestit copiilor ,din ceea ce citise sau auzise, despre eroismul soldaților, despre luptele pentru independența țării. Dânsul n-a fost pe front, dar, și-a efectuat stagiul militar obligatoriu și, a mărturisit tânarului auditoriu unele întâmplări din experiența sa ca soldat, subliniind faptul că armata a avut un rol important în formarea lui ca om. Stagiul militar nemaifiind obligatoriu, copiii l-au ascultat cu interes și, curioși, l-au ”bombardat” pe d-l Topan cu o mulțime de întrebări, unele de-a dreptul amuzante.







Un comentariu:

  1. Un blog veritabil cu peste 10100 de accesari. Felicitari pentru evenimentul de luni unde a fost intalnirea cu autorii si personajele unei carti minunate...curiosii sa o caute...

    RăspundețiȘtergere