marți, 16 octombrie 2012

O VACANȚĂ PRODIGIOASĂ - CAPITOLUL II - LECTURA


                                                                        Carte frumoasa, cinste cui te -a scris
                                                                           Încet gândită, gingaș cumpănită;
                                                                           Ești ca o floare, anume înflorită
                                                                           Mâinilor mele, care te-au deschis.”
                              Dacă în primul capitol am scris despre preferințele, majorității utilizatorilor, pentru Internet, n-aș vrea sa fiu părtinitoare și să-i neîndreptățesc pe cei care au preferat să citeasca o carte atractivă, relaxantă sau plină de mistere și nici pe cei care au preferat lectura ziarelor și a revistelor .
                              Elevii s-au bucurat, din plin, de lunga vacanță de vară, dar n-au uitat nici drumul spre biblioteca (doar aveau ,,permis", ce-i drept nu de conducerea vreunui vehicul ci, de acces liber în bibliotecă). Vizitele lor au fost numeroase și fructuoase pentru că știau ce autori vor să citească. Aveau listele cu lecturile obligatorii pentru limba româna. Pentru cei care au uitat listele acasă au putut consulta manualele de specialitate existente în bibliotecă : manualele de romănă, franceză, engleză pentru toate clasele, de la cei mici pâna la clasa a XII-a.
                             Micii sau mai marii  cicitori  au avut și bucuria socializarii cu tinerii din Hamburg- al II-lea grup sosit la Bratca, prilej optim pentru exersarea limbilor engleză și franceză, limbi studiate în școală de asemenea o minunată ocazie de a le vorbi și arăta tinerilor germani splendoarea peisajului, comorile naturale ale zonei noastre. Întalnirile din bibliotecă s-au finalizat cu o excursie de neuitat la ,,Peștera Urșilor. Hamburghezii au fost fascinați de peisajul care i-a însoțit pe traseu, iar lumea de basm creată de stalacmitele și stalactitele din peșteră - o adevarată magie a naturii, i-a vrăjit cu totul. În ziua plecării,dimineața, au venit la bibliotecă pentru a-mi mulțumi pentru serviciile oferite, pentru noua experiență care le-a îmbogâțit sufletul și spiritul, pentru dragostea, căldura cu care au fost primiți. Și, pentru ca surpriza sa fie și mai copleșitoare, au susținut un recital în parcul Centrului Cultural, vocile lor armonioase atrăgând spectatorii melomani.
                           Elevii din Oradea și din Cluj-Napoca, aflați în vacanță în Bratca, la bunici, au poposit în sala de lectură, unii chiar cu orele, fascinați și captivați de lecturile alese.
,, Legendele Olimpului " de Alexandru Mitru
,,Cireșarii " de C-tin Chirita
,,Mi-e rau la cap,mă doare mintea "de Radu Paraschivescu
,,Colț Alb " de Jack London,
poeziile Anei Blandiana, George Topârceanu,Tudor Arghezi, au fost printre lecturile preferate de tineri, dar, și ,,Jurnalul unui puști " de Jeff Kinney. Câțiva copii și-au convins parinții să le cumpere acest volum, dar și celelalte aparținând aceluiași gen. O parte dintre tineri, pasionați și vrăjiti de lecturile care-i faceau să călătorească pe tărâmurile încă neexplorate ale cunoașterii, adesea treceau de la lectură la discuții despre subiectul romanului, despre personaje.Uneori, îi provocăm pe cititori la lectura cu voce tare, cu interpretare. Melodiile fermecate ale ,,vrajitorului" pianului, Chopin , sporeau fiorul lecturii.
                           Cred că domnii profesori au avut plăcuța surpriza să înceapă noul an școlar cu elevi silitori, pasionați de lectură, dornici să se instruiască și, sunt convinsă ca, mesajul marelui cronicar Miron Costin, este foarte actual: ,,.... ,,CA NU IASTE ALTA ȘI MAI FRUMOASĂ ȘI MAI DE FOLOS ÎN TOATĂ VIAȚA OMULUI ZĂBAVA DECÂT CETITUL CĂRȚILOR ."
mama Și fiii citesc

Ana Precup -asistenta medicală,citește un articol în limba franceză
 
fam. Groza citește articolul căutatorului de povești,scriitorul Radu Paraschivescu
 
Rebecca din Oradea ,,Jurnalul unui puști"






 

. Ioana Sturz și prof. din Hamburg, Stolz Kalle ,discută despre noul proiect


Lois,Melania,Rebecca-lectura cu voce tare

Anneke si Joop Twilt au găsit un articol interesant în limba engleză

Tania citește ,,Jurnalul unui puști"

Ionuț și Tania își verifică lecturile obligatorii
 
 
serenada elevilor din Hamburg

 

Un comentariu:

  1. Bai, da citesc bratcanii, mai au si alte treburi pe acolo...la cules malaiul...sau la facut palinca?

    RăspundețiȘtergere