luni, 28 martie 2016

18- 24 MARTIE, SĂPTĂMÂNA FRANCOFONIEI ÎN ROMÂNIA

        
             În fiecare  an, pe 20 martie, francofonii din întreaga  lume  sărbătoresc  Ziua Internaţională a Francofoniei.  
Sute de milioane  de persone, de pe 5 continente au oportunitatea să preţuiască ce au în comun: limba franceză,  solidaritatea şi  valorile francofoniei. Cei mai mulţi francofoni  sunt în : Franţa, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Cote d`Ivoire, Tunisia, Camerun, Republica Democrată Congo,  Elveţia. În Europa Centrală şi de Est, în Romania ( 25% dintre români vorbesc franceza), Polonia şi Republica Moldova.
          Prin activităţile desfăşurate în  săptămâna 18-24 martie: expoziţie, muzică , lecturi, film, am încercat să promovăm  diversitatea valorilor francofone, dar şi identitatea francofonă a României prin contribuţia culturii române la spaţiul francofon prin  cei mai valoroşi ambasadori ai săi : George Enescu, Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Panait Istrate.
               Canalul TV5 Monde este un instrument  privilegiat  pentru promovarea  limbii franceze la nivel international. Tinerii români învaţî franceza, ca prima sau a doua limbă străină, iar în peste 63 de licee s-a dezvoltat învăţământul bilingv.

             Mulţumesc tinerilor liceeni, particpanţi activi, entuziaşti, iubitori ai limbii franceze. Mulţumesc vizitatorilor care au apreciat expoziţia, au răsfoit albumele, au  citit  fragmente  din cărţile expuse,  au împrumutat volume de versuri sau proză, au primit răspunsuri la întrebările despre autorii francofoni.







2 comentarii:

  1. In zilele noastre ,limba franceza este subapreciata. Cei mai multi adopta limba engleza, evitand sa invete aceasta minunata limba care ar trebui sa fie invatata de fiecare om cu stramosi latini. Noi ii multumim doamnei profesoare Luminita ca ne invita de fiecare data sa luam parte la activitati legate de francofonie. Este mereu o placere ! Sara S.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa cum ii sta bine unei profesoare de franceza si in acest acest an doamna prof Luminita nu a uitat de Ziua Francofoniei ,de cultura si de valorile francofone.Eu stiu ca doamna profesoara promoveaza limba si cultura franceza de cite ori are ocazia nu numai in aceasta zi.Doresc sa o felicit pentru activitatea de o viata in acest domeniu si pentru faptul ca o face in continuare cu aceeasi pasiune. Cu respect Ani.

    RăspundețiȘtergere